Marnowanie jedzenia – jak zapobiegać wyrzucaniu jedzenia
W Polsce co roku marnuje się 9 mln ton żywności. Dzieje się tak pomimo faktu, że wiele osób jest bezdomnych lub głoduje, a co roku wyrzuca się duże ilości jedzenia. Produkty, które kiedyś trafiały do wózka w supermarkecie, kończą w koszu na śmieci. Jak możemy tego uniknąć? Co możesz zrobić, aby ograniczyć marnowanie żywności?
Bądź rozważny podczas zakupów – wydawaj mniej i oszczędzaj pieniądze
Nasze koszyki z zakupami są przeładowane. Kupujemy zbyt wiele produktów, które nie są nam potrzebne. Żywność psuje się, zanim zdąży się ją wyjąć z opakowania. Dobrze jest odwiedzić sklep spożywczy, aby sprawdzić produkty, które kupiłeś i zobaczyć ich wartość. Dobrze jest mieć przy sobie listę produktów, aby nie kupować niepotrzebnych rzeczy. Możemy stworzyć tygodniowy jadłospis, który pomoże nam sporządzić taką listę.
Więcej porad odnośnie jedzenia, odchudzania i diet znajdziesz na stronie https://centrum-dietetyczne.pl/
Odzyskaj to, czego nie masz czasu zjeść, zamrażając, pasteryzując i nie tylko
Istnieją dwa terminy, do których muszą stosować się produkty spożywcze: “data minimalnej trwałości” i “spożyć przed”. O ile pierwszy z nich jest bezpieczny do spożycia, o tyle drugi powinien być ściśle przestrzegany. Warto zawczasu zamrozić żywność, gdyż jest to jedna z głównych przyczyn marnowania się żywności. Można zamrozić chleb, mięso, ser, warzywa, owoce, gotowe dania i wiele innych produktów. Dobrym pomysłem jest również pasteryzowanie posiłków, których nie mieliśmy okazji zjeść. Dzięki temu uchronimy je przed wyrzuceniem, a także będziemy mogli sięgnąć po danie, które można odgrzać, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę.
Jak możemy przestać marnować jedzenie?
Najwięcej jedzenia wyrzucamy z powodu nadmiernych zakupów, niewłaściwego przechowywania i zapominania o dacie ważności. W naszych koszach na śmieci często znajduje się pieczywo, owoce, warzywa, wędliny i jogurty. Można to ograniczyć, jeśli wprowadzimy kilka zmian. Przed wyjściem na zakupy zróbmy listę. Powinniśmy też śledzić, co kupujemy.
Marnowanie żywności to poważny problem, ale przy odrobinie wysiłku możemy go ograniczyć. Zacznijmy od stworzenia listy kontrolnej zakupów lub zamówienia diety pudełkowej.
Może to Ci się spodoba
Służba i pasja – spotkanie pań w MSWiA w dniu ich święta
Z okazji Dnia Kobiet Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Mariusz Błaszczak zaprosił wyróżniające się funkcjonariuszki służb mundurowych. Jedną z nich była przedstawicielka małopolskiej Policji starszy sierżant Patrycja Pszczelińska. 8 marca
Jaki rodzaj nawierzchni wybrać do pokrycia tarasu?
Wiosna to najlepszy czas na zjedzenie pierwszego śniadania i relaks na świeżym powietrzu. Zanim jednak zaczniemy delektować się filiżanką kawy, warto zadbać o wygląd i aranżację naszego tarasu. Powinien on
„Handel ludźmi”
W ramach realizacji „Krajowego Planu Działań przeciwko Handlowi Ludźmi na lata 2016-2018”, w miesiącu maju b.r., policjantki Wydziału Prewencji Komendy Miejskiej Policji w Krakowie przeprowadziły w Galicyjskim Centrum Integracji Społecznej
Małopolscy policjanci upamiętnili policjantów pomordowanych w 1940 roku przez NKWD
26 kwietnia br. na terenie Komendy Wojewódzkiej Policji w Krakowie odbyły się rocznicowe uroczystości przy Obelisku poświęconym funkcjonariuszom Policji Państwowej – jeńców z obozu w Ostaszkowie, Katyniu, Twerze, Miednoje zamordowanych
Odprawa służbowa Zastępców Komendantów Wojewódzkich (Stołecznego) Policji ds. kryminalnych
W dniach 6 – 7 lutego 2017 r. w Ośrodku Szkoleniowo-Wypoczynkowym „Dafne” w Zakopanem odbyła się odprawa służbowa zastępców komendantów wojewódzkich (Stołecznego) Policji ds. kryminalnych, poświęcona podsumowaniu realizacji zadań przez
Noc Muzeów w Komendzie Głównej Policji. Wśród uczestników policjant z Krakowa
Przed kilkoma dniami w Komendzie Głównej Policji odbyła się ”Noc Muzeów”. Bramy KGP otwarte były dla zwiedzających od godziny 18:00 do północy. Ilość chętnych była tak duża, że już na
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to comment this post!